Teemasivu 1: Varaston myyntiä Puh. 0400 595 238 Vaatturinkuja 8 29600 NOORMARKKU Tälla sivulla esitellään tuotteita ja käyttö- tapoja, mutta myös myynnissä olevia tarvikkeita. Sivu tarjoaa ammattitason tietoa, joskin esityksiä siä on ollut pakko lyhentää, mutta asian ydin tullee selväksi. Myymälästämme saa syventävää tietoa mikäli tarvitsee. Kirjoittaja: Kalervo Ekholm, sähköinsinööri LINKKI: Klikkaa Tutustu myös: TEEMASIVU 2:een ! Siellä on varsinainen tarvike-esittely. Sähköautojen ja aurinkoenergian käytön lisääntyessä nopeasti on etusivulla tärkeää asiaa niistä. ESIPUHE LED VALAISTUKSESTA: Nyt LED:ien aikaan voisi ajatella valaistuksen uudella tavalla. Kun LED:ien energiankulutus on kovin pieni, niin kannattaako tosiaan vahtia jokaista käyttötuntia , vaan voisiko sitä elellä kunnon valaistuksessa , sillä yleensä viihtyvyys kirkaassa valaistuksessa on parempaa ja vähemmän väsyttävää. On myös syytä huomata se seikka , että LED-lamput pienentävät palon- vaaraa , jonka esim. kattorakenteisiin sijoitetut valaisimet saattavat aiheuttaa. LED-putkia ostaessa on oltava tarkkana , että ostaa juuri oikeat putket , sillä niissä voi helposti erehtyä. Myöskin vanhojen asuntoyhtiöiden portaik- koikkovalaisimiin harkitaan monenlaisia kalliita automaattiohjauksia, joiden takaisin- maksu aika nousee liian pitkäksi LED-lamppujen takia. Voisi säästää rahansa ja ostaa vanhaan systeemiin vain uuden LED-lamput. Jos asia kiinnostaa, niin tervetuloa meille. Myöhemmin tällä sivulla on lisää valaistusasiaa.
JOHDOTTOMAT TUOTTEET: Peruskokoonpano on relevastaanotin ja kauko-ohjain. joka antaa virran siihen kytketylle kulutuslaitteelle. Releen ohjaus tapahtuu langattomasti kauko-ohjaimella. Kauko-ohjaimen kantama on n. 30 m avoimessa tilassa. Releitä voi ohjata kuudesta eri kauko- ohjaimesta, jotka voi sijoittaa vapaasti (radio ohjaus) Näköyhteyttä releen ja ohjaimen välillä ei siis tarvita ! Ohjaus voi tapahtua myös mm. liiketunnistimella,
perinteisellä tv:n kaukonsäädintä muistuttavalla kapulalla. Koska minkäänlaista kaapelointia "valopainikkeen" ja relevastaanot- timen väliin ei tarvita, soveltuu järjestelmä erinomaisesti myös vanhojen rakennusten sähkösaneeraukseen.
Löytyy myös 12/24 voltin tasasähkölle oma relevastaanotin. Lisätietoa myymälästämme !
SÄHKÖINEN LATTIALÄMMITYS: Aihe on laaja. Tässä asiaa käsitellään tavallisen asujan kannalta, eikä voida mennä kaikkiin yksityiskohtiin. Lämmitystapa sopii erinomaisesti vakituisen ja loma- asunnon kosteiden ja myös muiden tilojen lämmitykseen. Mikäli pinta on kivilaattaa tai laminaattia on erittäin suositeltavaa käyttää lattialämmitystä. Käyttö helppoa, säätö tarkka ja energiaa kuluu vähän, kun huolehtii RIITTÄVÄSTÄ lämmön eristyksestä lattian alle. Mielestäni viranomaistaho hylkii jostain käsittämättomästä syystä sähkölämmitystä, joka on kuitenkin halpa rakentaa ja monessa tapauksessa ainoa järkevä toteutustapa. Sähköinen kytkentä pitää antaa oikeudet omaavan sähkömiehen tehtäväksi. Hankittaessa elementit ja termostaatit asiantuntijaliikkeestä saa varmasti oikean tavaran ja tarvittaessa ohjeet ja neuvot. Lisätiedot myymälästämme. Mikäli sattuisi niin ikävästi, että lämmityselementin lanka palaisi poikki, mutta vikapaikka kuitenkin tiedetään, niin tämä on mahdollista korjata. Kysy myymälästä !
UKKOS- JA YLIJÄNNITESUOJAUKSESTA: Mikäli asuinrakennus saa sähkönsä maakaapeliverkosta on sähköverkon kautta tuleva ylijännite hyvinkin harvinainen, sillä maakaapeliverkko jarruttaa voimakkaasti syöksyaaltoja (kaupunkialue) Mikäli rakennus saa sähkönsä avolinjasta tai ns. puistokaapelista on tilanne vaarallisempi (maaseutu ja lähiöt) ja kodin sähkölaitteita kannattaa suojata melko edullisen hintaisilla sähköpistorasiaan liitettävillä "ukkossuojilla" Nykyajan kodinelektroniikka, ilmalämpöpumput, liesituulettimet, jääkaappipakastimet jne. ovat tyypillisiä suojattavia laitteita. Mikäli halutaan koko rakennuksen ylijännitesuojaus niin tarvitaan huomattavasti arvokkaampi suojajärestelmä, joka tulee taloon tulevan sähkönsyötön sisäänmenoon. Tällaisia suojia on erilaisia, mutta yleensä kyse on karkeasuojasta + mahdollisesti keskialueen suojasta, jotka vaativat lisäksi hienosuojauksen eli pistorasiaan liitettävän ylijännitesuojan. Myöskin hyvä ja varma suojaustapa on ukkosen ajaksi irrottaa herkät sähkölaitteet verkosta.
Ukkonen saattaa tulla rakennukseen myös puhelinkaapeleita myöten tai suorana iskuna antenniin. Näin ollen parasta on irrottaa antennirasiasta (tai televisiosta) ja irrottaa mahdollinen antenni- vahvistin sähköverkosta pois. Tietysti rakennuksen voi suojata myös ukkosjohtimilla jotka ohjaavat salaman maaperään. Koska aihe on kovin laaja on syytä omassa tapauksessaan ottaa yhteyttä asiantuntevaan tahoon. Kuitenkin vähemmällä pääsee, kun ei jätä asioitaan sattuman varaan !
Tarvittaessa lisätiedot myymälästämme.
SÄHKÖLÄMMITTIMIEN UUSIMINEN Monikaan ei tiedä, että vanhat lämmittimet tuhlaavat runsaasti energiaa verrattuna nykyaikaisiin mm. elektronisella termostaatilla varustettuihin lämmittimiin ! Kuvassa Nobö lämmitin. Alansa huippua. Uuden Front-mallin ulkonäkö on kuvassa olevan "Teho"-mallin kanssa sama, mutta termostaatti on uusittu. Kts. myös TEEMASIVU 2. SAUNAOSASTON VALAISTUKSESTA: (lyhyt esitys) Saunan PESUHUONEEN valaistus: Päättäkää valaistus ennen katon rakentamista! - kattoon IP44 "perusvalaisin" - kattoon upotettuna IP44 ns.alasvalaisimet joko 12 V tai 230 V ja valonlähteenä LED-polttimot. (esim. 20W = 4W LED) Mikäli haluaa nämä himmennettävinä, niin kannattaa kääntyä ammattiliikkeen puoleen jolloin voi olla varma, että komponentit sopivat yhteen. Kosteantilan valaisimia löytyy kuitenkin jokaiseen makuun ja tyyliin lukemattomia eri malleja. LÖYLYHUONEEN valaistus: Päättäkää valaistus ennen katon rakentamista! - perinteiset seinälle asennettavat lämmönkestävät saunavalaisimet esim. seinä- tai nurkkamalleina.
(harvinainen tapaus) - kuituvalaistus, jossa lämmön kestävät kuidut j projektorista. Valonlähteet katossa tai lauteissa. Projektori sijaitsee löylyhuoneen ulko- puolella tai tietyissä kuituseteissä myös lauteiden alla. Kuvassa on 10 W LED-lasikuitusarja, jota voidaan himmentää. - LED-valaistus kattoon tai lauteisiin. (nykyisin suosituin toteutus) Muuta: Muovikuidut eivät kestä lämpöä, eivätkä johda valoa samassa määrin kuin aito lasikuitu. Lauteiden alle olisi hyvä sijoittaa ns. siivousvalo, joka sytytetään omalla valokytkimellään. Saunaosasto on tärkeä asunnon/talon osa,joten sen valaistusta toteutettaessa kannattaa kääntyä ammattisähköliikkeen puoleen varmistaen sen, että lopputulos on toimiva ja mieluisa. Omat ideansa voi samalla testauttaa. SAUNALEDIT: Kuvassa 3 W saunaledi, jonka valon avautumiskulma säädettävissä "avaimella" Myyntipakkaus sisältää 6 kpl Ledejä , mutta virtalähteeseen voi lisätä vielä 2 kpl lisää. Valo on tehokas ja kauniin sävyinen. Himmentäminen onnistuu esim. painonapilla.
SÄHKÖJOHDOT SEINÄRAKENTEESSA: Viime aikoina on sanomalehdissäkin tullut esille kaapeleiden virheellinen asennustapa, jossa kaapelit on asennettu eristeen sisään. Lainaan tässä suoraan Tukes:in tiedotetta kesäkuu 2013: Asenna sähköjohdot oikein lämpöeristetyssä seinärakenteessa: SFS 6000:n uusimmassa painoksessa v.2012 on selvästi ilmaistu kielto siitä, että kaapeleita ei saa asentaa eristemateriaalin sisään läpivientejä lukuun ottamatta. Nykyisten talorakenteiden seinissä käytetään usein 5 cm lisäeristysvillaa tms. höyrysulun päällä. Kaapelit eivät saa jäädä edes tämän eristys- kerroksen alle (ohuen ja paksun villan väliin). Standardin kuormitettavuustaulukot uppoasennukselle on laskettu tilanteessa, jossa kaapeli on pintaverhouslevyn ja eristeen välissä. Tällöin kaapeli pääsee jäähtymään sisätilaa kohti. On syytä huomata, että putkitettunakaan asennus ei standardin mukaisessa asennuksessa saa jäädä eristeen sisään.
Samassa tiedotteessa TUKES haluaa kiinnittää huomiota kiuas- ja sähköliesien aihuttamien tulipalojen lisääntymiseen. Ts: jätetään tavaraa kiukaan ja lieden päälle.
SÄHKÖKESKUKSISTA: On järkevää ja edullista muokata valmiista hyväksytyistä osista juuri sopiva alakeskus. Riittävän pätevyyden ja oikeudet omaava sähköalan henkilö voi tämän suorittaa. N - pintamalli, kuiva tila - uppomalli, kuiva tila - pintamalli, kostea/ulkotila Keskuskoteloita löytyy pieniä ja suuria. Lopputulos vastaa täysin tehdasvalmista keskusta, mutta tullee edullisemmaksi hankkia, kun ei tarvitse maksaa tarpeettomista osista. Joskus saattaa tilavaatimuskin pakottaa rakentamaan osista keskuksen. Myöskin tehdasvalmiita pää-/mittauskeskuksia voidaan muunnella. Myymälästämme voitte hankkia juuri Teille sopivan keskuksen. Usein jopa odottaessa riippuen kiiretilanteesta.
V LAMPPUASIAA: (lyhyt esitys) Kuten tunnettua ei perinteisiä hehkulamppuja ole saatavissa EU:n alueella. Hehkulampun tilalle voi asettaa: - Halogeeni(hehku)lamppu. Energiansäästö 20-25% luokkaa. Polttoikä kaksinkertainen eli n. 2000 h. Näitä löytyy iso- ja pienikantaisia (E27 ja E14), iso- tai pieni pallokupu, kynttilämalli , kohdelamppu jne. Löytyy muitakin kantatyyppejä. - Entisen hehkulampun voi korvata ns. LED-lampulla. Energiansäästö 90% luokkaa. Kustannussäästö onkin eri asia, sillä hankkimalla "tusinalamppuja" voi kokonaiskustannukset jopa noustakin. Oikein valittuna suuri hyöty. Parhaiden polttoikä on 20.000 h luokkaa. Eräs LED-lampun etu on ettei se kuumene siinä määrin kuin -hehku- ja energian- säästöloistelamput . Nyt v. 2017 " täytyy olla LEDit" . On paras siirtyä joka kohteessa niihin. LED-lampuista: katso myös teemasivu 2, jossa led-asiaa. Esim. 20W halogeenialasvalon polttimo voidaan suoraan korvata 4 W Led-polttimolla. Muuntaja "näkee" Ledin 20 W halogeenilamppuna , joten sen perään voi kytkeä yhtä monta Lediä kuin alkuperäisiä oli. Ledejä hankittaessa on oltava tarkkana ja varmistettava että myyjä kanssa puhutaan "samaa kieltä". Virtalähteen on oltava oikea. Joissakin sarjoissa virtalähde ajaa vakiovirran polttimoiden lävitse, kun polttimomäärä on sallituissa rajoissa. Tietyt saunaledit soveltuvat löylyhuoneen kattoon; ei kuitenkaan suoraan kiukaan yläpuolelle. Eräs käyttökelpoinen Led-sovellus on entisten halogeeniputkilla varustettujen ulkovalonheittimien korvaaminen LED-valonheittimillä joko tunnistimella tai ilman sitä. Kts. kuva teemasivu 1:ssä. Sama koskee entisiä siirreltäviä halogeeniputkityövalaisimia. Nykyisin on saatavissa led-listoja, -nauhoja, -paneeleita jne. Kiva uutuus on E10 kantainen LED-polttimo 10-55 v joka sopii lähe kaikkiin kynttelikkövalaisimiin ja valoketjuihin. Kannattaa käydä myymälässä mikäli ne kiinnostavat. Perinteiset kämmenloistelamput kannattaa heti uusia LED-kämmenlampuiksi. Esim. kattoasennuksessa palonvaara alenee huomattavasti koska LED:it eivät kuumene ja lamppu valaisee heti. Loistelampuista: Näitä löytyy joka lähtöön ja lähes rajattomasti eri malleja. Näillä on luonnostaan suuri valotehokkuus ja ovat siten vakiinnuttaneet asemansa. Uusiminen esim. Led-putkiksi tuo jonkin verran energian säästöä, mutta tulee nykyhinnoilla kalliimmaksi, joskin uusia led-putkia tulee markkinoille lähes viikottain ja hinta putoaa jatkuvasti. Led-putkien valovirta (lm) on pienempi kuin perinteisten loistelamppujen, joten niitä tarvitaan enemmän samaan valaistukseen. Hinnan aleneminen tullee nostamaan ne myöhemmin valta-asemaan uusittaessa olemassa oleviin valaisimiin putkia. Loistelamppujen valo säteilee akselinsa suhteen tasaisesti aksiaalisesti joka suuntaan, mutta LED-ratkaisussa säteilykulma on pienemp ollen esim. 150 astetta. Nyttemmin saa jo jopa 240 asteen keilakulmalla. Valo siis suuntautuu tiettyyn suuntaan. Tästä on haittaa varsinkin matalissa tiloissa. Led-putket lämpenevät hieman vähemmän kuin tavalliset ja jos tästä on jotain etua esim. kesäajan jäähdytystarpeeseen niin kannattaa tutkia hinta / hyöty. Led putket valitaan valaisimen mukaan: -- perinteiset T8 lamput, joille on oma led-putki ja sytytin -- ns. HF-valaisimet, joille on myöskin omat led-putket Myymälässämme voitte verrata LED-putkia tavanomaisiin loistelamppuihin ja valita itse mieleisen ratkaisun. Lisäksi voidaan kokonaan jättää LED-putket pois ja käyttää uudenaikaisimpia LED-moduulin sisältäviä valaisimia jotka ovat uusinta uutta. Elohopeahöyrylampuista: Nämä poistuivat markkinoilta v. 2015 huhtikuussa Elohopealampun tilalle voi sijoittaa sopivan monimetalli- tai natriumlampun. Tämä kannattaa tehdä heti, kun lampun uusiminen tulee ajan kohtaiseksi. Samalla myös energiakulut alenee. Valotehokkuus on suurempi ja polttoikä on pitkä verrattuna elohopealamppuun. Meiltä saa vielä halutessaan 125 W elohopealamppuja. Jollakin lampputyypeillä saattaa olla tietty polttoasento mikä kannattaa selvittää ennen hankintaa. Mikäli tarvitsee hankkia uusia valaisimia niin kannattaa sivuuttaa elohopealamppuvalaisin ja siirtyä heti monimetalli- tai natriumlamppuvalaisimiin. Haluttu valon väri saattaa määrätä lampputyypin, sillä esim. monimetallilampulla se on valkoinen valo. Valotehokkuus on erittäin korkea, joten valaisinten lukumääräinen tarvesaattaa pienentyä tiettyä tilaa tai ulkoaluetta valaistaessa. Lampuista riittäsi asiaa lähes loputtomiin. Sähkötarvikemyymälästämme saa tarvittaessa lisätietoa ja toimitamme lamput (erikoisemmatkin) ja muut tarvikkeet nopeasti ja edullisesti. VALAISTUSHUOLLOSTA: Hallien, myymälöiden, korjaamojen, maatalouden rakennusten jne lamppujen vaihto kannattaa suorittaa ryhmävaihtona sopivin välein, sillä näissä tapauksissa vaihto voi olla työteliästä valaisinten sijainnista johtuen tai muusta syystä. Tällöin kaikki lamput, loistelamput tai muut valonlähteet uusitaan yhdellä kertaa. Samoin uusitaan sytyttimet ja vikaantuneet valaisimet korjataanja huolletaan. Valotehon palauttamiseksi ei pelkästään lampunvaihto riitä, vaan valaisin puhdistetaan liasta ja heijastimesta pestään lika pois. Sopiva puhdistusaine (mitenkään mainostamatta kenenkään tuotetta) on ainakin Golden Super 10 sopivan laimenana vesiliuoksena. Lika poistetaan pyyhkimällä samaan suuntaan, jolloin lika ikäänkuin ajetaan pois. Edestakaisin hankaaminen ei tuota yhtä hyvää tulosta. Ennen loistelamppujen irrotusta voisi pitimet "voidella" silikonispray suihkaisulla tai muulla sopivalla aerosolilla (ei öljyllä). Tällöin jumittunut vanhakin pidin sallii putken irroittamisen rikkoutumatta. Kierrätyskeskus ottaa ongelmajätelamput ilmaiseksi vastaan, sillä lampunhintaan sisältyy kierrätysmaksu. Ryhmävaihdon yhteydessä (kun kaikki lamput uusitaan) voi valita uuden valonvärin mikäli entinen tuntuu sopimattomalta. Uusien loistelamppujen värintoisto on yleensä parempi kuin vanhojen. Huom. Myös kotien valaisimet pitäisi puhdistaa vähintään lampunvaihdon yhteydessä. Onhan koti meille tärkein paikka missä asumme. Ostamalla suurempi erä lamppuja, sytyttimiä tai muuta tavaraa on hinta yksikköä kohti alhaisempi kuin yksittäin ostettuna. Tällöin valaistuksen ylläpidon kustannus minimoituu. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että kunnollinen valaistus lisää työtehoa, tuottavuutta ja viihtyvyyttä. Tarvittaessa lisätietoa myymälästämme.
TV-ANTENNIASIAA (koti ja mökki) Kuva huono tai pätkii? HD-vastaanotto
Antennin pitää olla kunnollinen ja riittävän tehokas! Nykyään TV-kanavat loppuvat kanavaan 48. Lisäksi on oltava LTE suodin. Pelkkä HD-Ready antenni ei välttämätt anna häiriötöntä kuvaa. Ylipitkää huojuvaa antennimastoputkea tarvita. 3 metriä usein riittävä. Antennin vahvistus 17 dB riittänee , paitsi tosi hankalissa paikoissa tarvitaan vhvistin. (huom. 3 dB kaksinkertaistaa tehon) Antenni pitää suunnata lähetysasemaa kohti. Paras tulos löytyy kääntämällä tai siirtämällä antennia pystysuunnassa joko ylös tai alas. Meren selkä voi aiheuttaa peiliaallon joka heikentää varsinaista lähetys aaltoa. Tuuli voi joskus kääntää antennin pois suunnastaan ja varsinkin kauko vastaanotossa tällä on merkitystä. Liian lähellä antennin edessä oleva puusto voi toimia tehokkaana jarruna. Mikäli talo tai mökki on "montussa" tarvittaneen tosi tehokas antenni.
Rakennettaessa talon antennijärjestelmää olisi hyvä saada ensin yhden TV:n kuva toimivaksi kytkemällä antenni suoraan TV:hen. Antenni antaa kuvan laadun; vahvistin vain vahvistaa. Sen jälkeen signaalia voi alkaa jakamaan ja tarvittaessa vahvistamaan. Ilman vahvistinta ei yleensä voi jakaa signaalia kovin monelle TV-rasialle.
Antenniverkolle rakennetaan ns. tähtipiste, jossa on vahvistin ja jaottimet. Sen paikka olisi mahdollisimman lähellä antennia, mutta käytännössä usein esim. pääsähkökeskuksen lähellä. Tästä pisteestä vedetään antennikaapelit säteettäin päättyville antennirasioille. Jaottimien ja haaroittimien kuten myös antenni- vahvistimen tyhjäksi jäävät piiput suljetaan päätevastuksilla. Antennivahvistin tarvitsee sähkösyötön .
Mikäli asuu kaapelitelevisiotalossa voi lisärasian saada joko vetämällä antennikaapeli talon sisääntuloantennikaapelin haaroittimesta tai käyttäen T-haara huoneiston antennirasiasta.
Kerrostaloasukas ei saa tehdä mitään muutoksia antenniverkkoon. Tietysti lisäpisteen voi ottaa T-jakajalla antennirasiasta. HD-vastaanotto: 1.1.2014 lähtien UHF-antennissa pitää olla LTE suodin. Suodin hylkii läheistä LTE/4G-aluetta. Antennia myydään HDTV-antennina. HDTV-lähetys voi olla myös VHF-alueella eli kanavat 5-12. Ulkoannennin sisäänrakennettuja vahvistimia ei saisi käyttää, sillä ne ovat laajakaistavahvistimia ja vahvistavat siten LTE/4G alueen signaalin. Em. signaali suodatetaan pois suotimella, joka voi olla mastossa tai ulkona koteloituna tai sisällä ennen vahvistinta . Myymälästämme löytyy suotimia ja myös erittäin jyrkästi leikkaava tyyppi tosi hankaliin olosuhteisiin. Näillävoidaan vanhempi käyttökelpoinen antenni modernisoida. Signaali joka on LTE-suodatettu käsitellään verkossa entiseen tapaan jakamalla ja vahvistamalla. TERÄVÄPIIRTO: Jotkut ohjelmantoimittajat lähettävät tätä VHF-kanavilla esim. kanavat 8 ja 9. Tällöin tarvitaan VHF-antenni ja mastoon lisäksi "laatikko" UHF ja VHF kanavien yhdistämiseksi samaan alastulokaapeliin. Koskee siis omia antenneja. Ammattiliike neuvoo ja opastaa. SATELLIITTILÄHETYSTEN SEURANNASTA: Vastaanottoon tarvitaan lautasantenni , joka on usein offset- tyyppiä, satelliittivastaanotin (HD-digiboxi), sekä kaapelointi. Lisäksi tietenkin nykyaikainen televisio. Mikäli halutaan samasta satelliitista vastaanottaa kaikki kanavat, niin taajuusmuuntimen (mikropää) tulee sisältää 4 ulostuloa. Kun yhdistetään nämä ulostulot suora- valintakytkimeen ja samoin myös TV-antenni , ja kytkemällä em kytkimen multimedia- antennirasia voidaan vastaanottaa kaikki satelliitin lähetykset ja TV-lähetys. Jos on käytettävissä useampiaHD-digiboxeja eri huoneisiin niin jokaisessa vastaanotto- pisteessä voidaan katsella kussakin omaa lähetystä. Mikäli lautasantennissa on kaksi mikropäätä joista toinen on asennettu "orrelle" voidaan myös naapurisatelliitin lähetystä seurata samalla lautasantennilla. Tällöin koko on 100 cm. MIKÄLI ASIA KIINNOSTAA NIIN MYYMÄLÄSTÄMME SAA LISÄTIETOA JA HANKKIA TARVIKKEET.
VARAVOIMA-ASIAA (lyhyt esitys) Sähkökatkot, (varsinkin myrskyn aiheuttamat pitempiaikaiset) ovat ikäviä ja haitallisia talouksille, maatalous- ja muille yrittäjille. Ok-talon ja yritysten sähkönsaanti voidaan suurelta osin turvata omalla varavoimakoneella. Olisi viisasta hyvissä ajoin asentaa tulevan sähkön keskukseen varavoimakytkin ja kojevastake. Häiriötilanteessa kytkin käännetään varavoima-asentoon ja varavoima- kone liitetään jatkojohdollaan kojevastakkeeseen. Kuluttaja saa tällöin sähkön varavoimakoneestaan. Sähkölaitoksen syöttämä sähkö ei voi kytkeytyä päälle ellei varavoima kytkintä käännetä ko. asentoon. Laitteistoja löytyy jopa täysautomaattisia, mutta tavallisin on käsikäyttö. Pääsulakkeen koko määrittää varavoimakytkimen nimellisvirran koon. Varavoimakoneen sähköenergiaa ei tietenkään mitata. VARAVOIMAKESKUS: Teemasivu 2:lla on tätä kysymystä käsitelty toisella tapaa. Varavoimakeskuksessa valitaan etukäteen mietityt ryhmät häiriötilanteessa varavoimakäyttöön. Energia saadaan varavoimageneraattorista tai esim. aurinkokennojen invertteristä. Ko. keskus voi olla käytössä silloinkin kun varsinaisessa sähköverkossa ei ole häiriötä. Asennuksen saa suorittaa vain pätevä valtuudet omaava ammattihenkilö. Liikkeestämme voi hankkia varavoimakytkimen ja sopivan kojevastakkeen. KAMERAVALVONNASTA: Analogikameralla voidaan valvoa esim. myymälöitä tms. On saatavana valmiita "paketteja" joissa esim. 4 kameraa, johdot, seurantamonitori tallentimella ja virtalähteellä. Mikäli kamerakaapelit ovat huomattavan pitkiä käytetään lisävirtalähdettä. Tässä tapauksessa voidaan käyttää kuvansiirtokaapelia varustettuna virtajohtimilla jotta kamera saa tarvitsemansa sähkön. IP-kameroilla voidaan kuva lähettää internetin kautta valvottavasta kohteesta valvojalle joko kännykkään, "läppäriin" tai kiinteään tietokoneeseen. Tallentimella (melko kalliita) saadaan kuva varastoitua. Valvontakamerat ovat halvimmillaan ns." riistakameroita" t HD-tason jatkuvan kuvauksen kameroita. Katso myös : teemasivu 2 jossa markkinoimme näitä. Tässä alla "käsivaralla" otettu videopätkä, josta näkee riistakameran kuvan laadun.
VESIJOHDON, RÄNNIEN JA VIEMÄREIDEN LÄMMITYS: Aihe on melko laaja, joten tässä lyhyesti. Olisi järkevää käyttää itsesäätyviä kaapeleita, jotka säästävät energiaa, sillä niissä on oma "termostaatti". Ne ovat yleensä jäykempiä rakenteeltaan verrattuna halvempiin vakiovastuskaapeleihin ja siten monasti helpompi asentaa putken sisään.
Rännilämmitykseen on saatavissa eri tehoja. Ne toimitetaan valmiiksi tehtyinä liitosjohtoineen. Suurissa kohteissa on myös termostaatti ohjaamassa lämmitystä. Mikäli tarvitsee em. kohteisiin lämmityksen niin kannattaa poiketa ammattisähköliikkeeseen.
|